David Dijkstra tijdens de viering van 100 jaar onafhankelijkheid in 1913

In 1913 vierde Nederland 100 jaar onafhankelijk van de Fransen. David Dijkstra, hier gefotografeerd op de Tuingracht, heeft voor de viering zijn fiets versierd als boot. Mogelijk geïnspireerd op het schip dat koning Willem I  terug uit Engeland bracht.  David was de zoon van barbier Dijkstra, die woonde en werkte in het grote, in 1956 gesloopte,  pand op de hoek van het Bakkersgrachtje. Het meisje naast David is mogelijk zijn zusje.

Naarmate de tijd vordert, verandert de behoefte aan herdenking en festiviteiten. In 1913 vierde Nederland 100 jaar onafhankelijkheid van de Fransen. Zondagmorgen 21 november 1813 werd, in naam van de in Engeland verblijvende Prins van Oranje, een voorlopig bestuur gevormd dat de macht van de Fransen overnam. Op 30 november 1813 zette prins Willem I na achttien jaar ballingschap weer voet op Nederlandse bodem. In 2013 was deze gebeurtenis (enigszins geforceerd) de start van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • De Rijp Straat of Water: Tuingracht
  • Thema: Festiviteit
Gelezen: 304 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.