Luchtfoto van Graft, De Rijp en omliggende polder, voor 1959

Graft en De Rijp van grote hoogte eind jaren vijftig, twee kleine dorpjes in een polderlandschap.
Een opname van zestig jaar geleden, kort voordat de nieuwbouw in de dorpen op gang kwam.  
Zuidelijk van de buurtjes in De Rijp is het eerste stukje nieuwbouw, de Lakeman en Leeghwaterstraat, zichtbaar en is de A.P. Prinsstraat nog onbebouwd. Verder naar het zuiden is er langs de Zuiddijk, behalve het huisje van slager Van der Heide, geen bebouwing.  Wel is als witte stip midden onder aan de foto nog de Dillenburg zichtpaar, bereikbaar via Baanmanslandje  en het vlotbruggetje naar het Buizendijkje. Het Oosterpark (Baanmanslandje) is, afgezien van de paar huisjes uit begin twintigste eeuw, nog onbebouwd. Aan het einde van de Kerkstraat, Venbuurt en Lievelandsbuurt keek je de polder in.

Ook 'op Graft'  is het nog leeg. Behoudens de tuinderswoning langs de Grafterbaan en de ABC-hutten uit 1950  is er aan de zuidkant geen bebouwing tot aan de 'oude' bebouwing aan de Dorpsstraat.
Aan de Raadhuisstraat nog geen camping. Ook de Oostwijk bestaat nog niet, en op de Globdijk was de boerderij van Smit het laatste pand.
De polder was leeg. Slechts akkertjes van tuinders en landjes van de boeren, allemaal alleen te bereiken met bootjes. De boomrijke eilandjes zoals we die nu kennen verschenen pas in de zeventiger jaren, toen de tuinders geleidelijk stopten en de akkertjes soms gebruikt werden voor recreatieve doeleinden.
Aan de uitvalswegen valt af te lezen dat het leven zich voornamelijk in - en rond het dorp afspeelde.  Aan de oostkant kon je via het Oosteinde naar de Beemster. Aan  de zuidkant was alleen de Zuiddijk. Aan de westkant had je de oude Groeneweg, die eindigde aan het kanaal bij West_Graftdijk (ter hoogte van de huidige sportvelden). Aan de noordoostkant kon je via de Beemsterdijk naar Schermerhorn. En tot slot, aan de noordwestkant ging je via Globdijk en Noordeinde verder.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • Thema: Luchtfoto
Gelezen: 513 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.