Verkiezingsposter van Dorpsbelang, mei 1978

Dat De Rijp een prachtig dorp is, zal niemand ontkennen. Het Beschermd Dorpsgezicht met de oude panden, de prachtige gevels en de groene omgeving van de Eilandspolder, trekken vele toeristen.
Maar stel je eens een dorp voor zonder 'Groene Zwaan', met een moderne, stalen Kralingerbrug, gedempte slootjes op de 'Buurtjes' , een ontsluitingsweg langs de noordkant van het dorp met daarachter nieuwbouw langs de Gouw, en oude panden vervangen door karakterloze 60'er jaren nieuwbouw. En met een veelvoud van het huidige aantal inwoners. Stel je voor... het had zomaar gekund.

Het is gelukkig anders gelopen en veel, zo niet alles, hebben we te danken aan 'Redt De Rijp'. Een initiatief van de 'nieuwkomers' Lukas Aten, Cornelis de Jong (de architect) en Ronald van 't Hoff in de jaren zestig. De Jong begreep dat het noodzakelijk was om 'Rijpers' bij Redt De Rijp te betrekken voor enig draagvlak. Vele oude Rijpers wilden de nieuwbouw en maakten zich kwaad over de bemoeienis van de nieuwkomers.  Een scheiding der geesten die rap escaleerde, tot en met het bieden van geld om stenen door de ruiten van Redt De Rijp-aanhangers te gooien. De hulp van de Commissaris van de Koningin werd ingeroepen om de gemoederen te bedaren.
Met hun alternatieve plannen voor de dorpsuitbreiding zijn ze zelfs bij de toenmalige minister Schut van Volkshuisvesting geweest. Die gaf aan niet direct in te grijpen in De Rijp en adviseerde om de politiek in te gaan. Vanuit Redt De Rijp werd de politieke partij Dorpsbelangen opgericht, met daarin mensen van de linker- en rechterzijde van het politiek spectrum verenigd. De partij heeft aan twee verkiezingen meegedaan en kreeg beide keren zo'n 23% van de stemmen.
 
Hoe het afliep met  Redt De Rijp en Dorpsbelangen? Met haar acties heeft Redt De Rijp een doorbraak veroorzaakt voor monumentenzorg in het hele land, ze werden ook overal uitgenodigd om lezingen te houden.  De Rijp is daadwerkelijk gered:  het dorp werd in 1969 aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht en huizen werden niet meer gesloopt maar gerestaureerd. De taak zat er op, in de tweede helft van de zeventiger jaren werd eerst de actiegroep Redt De Rijp opgeheven en later ook de partij Dorpsbelangen.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • Thema: Politiek
Gelezen: 341 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.