Luchtfoto van De Rijp uit 1975

21690
De Rijp 'van boven' in 1975. Zou nu, in 2018, vanaf dezelfde plek opnieuw een foto gemaakt worden, dan zou je zien dat veel bij het oude gebleven is, maar ook dat er behoorlijk veel veranderd is. Te veel om op te noemen eigenlijk.
De grote achterzaal van café Oudejans is in 2003 gesloopt, het terras van het café is op deze foto nog zeer bescheiden. Het "gat' in de Rechtestraat ter hoogte van nr. 82, ontstaan door de brand van 1959, is pas in 2008 gedeeltelijk weer gedicht (door het bouwproject van Jan de Lange). Het simpele gebouwtje/schuurtje met plat dak naast nummer 55 is nu vervangen door een fraaie schuur in Oudhollandse stijl. Waarbij maar gezegd dat niet alles wat oud lijkt ook oud is.

Aan de Tuingracht is de firma Slot nog volop in bedrijf. De bijzondere houten noodwoning achter op het erf is in januari 2017 gesloopt en inmiddels staat er weer een nieuwe woning. (het hele terrein van Slot en de daarnaast gelegen melkfabriek/'Borst mode' zal de komende periode weer veranderen. Van het eerste pakhuisje rechts naast de melkfabriek is inmiddels alleen de fundering nog over.
Op de Grote Dam is café Blokdijk nog een eenvoudig café, met destijds nog de witgepleisterde gevel. Ook hier nog geen uitgebreid terras en ook Dam 2 is nog geen onderdeel van de zaak.
De Meelzak heeft nog de afmetingen van het voetbalveld, al ontbreken lijnen en doelen. (de voetbalvereniging is een aantal jaar daarvoor vertrokken naar de Zuiddijk). Rechts van het voetbalveld nog de oude kleedkamers van de voetbal met daarvoor het noodgebouwtje wat dienst ging doen als kantine/clubhuis van de inmiddels opgeheven korfbalclub 'De Meermin'. De schuur  aan de Buizenhaven, die hier tijdelijk nog dienst doet als scheepswerfje, is jarenlang de kolenopslag van handelaar Ger Visser geweest. Op deze foto is de open opslagbunker van kolen, die naast de schuur stond al verdwenen. De schuur is gesloopt in 2003 en langs het water staan inmiddels de huizen op Meelzak nummer 1, 3 en 7.
Op het open veld richting Jan Boonplein stond tot 1966 'Het Klooster', woninkjes die (grotendeels) eigendom waren van de  hervormde diaconie. In 1980 is op deze plaats de huidige St. Jacobsbuurt gebouwd.
Op het voormalige gasfabriek terrein is de fraaie directeurswoning nog niet gesloopt en is de onderkant van de meest zuidelijke gashouders nog aanwezig. Van de grote gashouder, waarover op het ogenblik veel te doen is, is ook nog vaag het silhouet van de fundering te zien. Aan het Jan Boonplein nog de garage/ annex brandweergarage en nog niet het in 1986 doorgedrukte, lelijke postkantoor met de daarnaast gelegen, in 1995 gebouwde woning.
Aan het Zuideinde staan nog de garages van Hooijberg, waar een touringcar voor de deur staat. De Pauw achter het Zuideinde is nog agrarisch gebied, voornamelijk weiland met alleen in de noordwest hoek wat tuindersactiviteiten. Verderop, maar niet zichtbaar op de foto, is ten tijde van deze foto wel al de sporthal gebouwd en  liggen de voetbalvelden van S.V. De Rijp.
Aan de Keizerbuurt, rechts op de foto, stond in 1975 minder bebouwing dan tegenwoordig. Rechtsboven de nieuwe wijk 'Marten Michielshof' met daarvoor de 'nieuwe' Rabobank. Dit laatste pand is in 2005 alweer gesloopt om plaats te maken voor het appartementencomplex 'Julianastaete'.

Aanvullende informatie

  • Plaats: De Rijp
  • Thema: Luchtfoto
Gelezen: 234 keer
Log in om een reactie te plaatsen of stuur een mail naar ohv@hetschermereiland.nl en wij zullen uw reactie z.s.m. vermelden.