Op 21 maart a.s. is het 40 jaar geleden dat de Statuten van de Oudheidkundige vereniging Graft-De Rijp werden ondertekend door Jacob Berkhout, Jan Oldenburg, Johanna Zonneveld-Smelt en notaris H.C. Feikema.
Er was al eens gestart. Op 16 maart 1962 vond namelijk de inschrijving plaats in het Openbaar Stichtingsregister van de ‘Stichting Oudheidkundig Genootschap de Rijp’. De stichting maakte toen echter onderdeel uit van het museum.
Op de bewuste 21e maart in 1978 werd dus met een zelfstandige vereniging begonnen. Dezelfde avond  werd in de zaal van Oudejans een stemming gehouden onder de 143 aanwezigen om tot bestuursleden te komen. Veertien personen wierpen zich op als kandidaat, daarvan werden er tien in het bestuur gekozen. Duidelijke andere tijden, want daar zou je nu eens mee aan moeten komen.

In de daaropvolgende bestuursvergadering werden de functies verdeeld: Cees Mol werd voorzitter, Johanna Zonneveld-Smelt secretaris en Jan Oldenburg de penningmeester. Een vereniging was geboren.
Er is de afgelopen veertig jaar veel gebeurd. Teveel om op te noemen, als je het over de wisseling van bestuurders wilt schrijven of alle initiatieven en mislukkingen op een rijtje wilt zetten. Tegen de tijd dat we vijftig jaar bestaan zou daar de tijd rijp voor zijn. Nu beperken we ons op het heden en de toekomst, wat voor veel verenigingen al moeilijk genoeg is.
Eigenlijk zijn er maar enkele bindende factoren die onze vereniging bijeenhoudt. Op de eerste plaats willen we noemen De Kroniek die vijf jaar na de oprichting in het leven is geroepen en dus zijn 35e verjaardag viert. Ooit door Cor Booy begonnen is het uitgegroeid tot een graag gelezen blad met ruim 700 abonnees. Voorts is de Zomeravondwandeling van belang, hoewel de deelname onzes inziens beter kan, de najaarsexcursie die vrijwel altijd een goed gevulde touringcar oplevert en de lezingen in voor- en najaar. Dit alles, dankzij bestuurders en tal van vrijwilligers.
De Algemene Ledenvergadering van woensdag 16 mei a.s. zal worden gehouden 'Bij Ernst' Oosteinde 33 in De Rijp. Zoals gewoonlijk gevolgd door de lezing. Deze keer hebben we gekozen voor de Alkmaarder Harold Bos, historicus op het gebied van bouwkunst, wooncultuur en kunstnijverheid. 
Een avond met een feestelijk tintje, want deze keer willen we onze leden extra trakteren met een hapjes en een drankje. Om het bestuur niet met een maand taart en bitterballen eten op te schepen, willen we vragen u om uw aanwezigheid aan te melden bij onze secretaris Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0299-673142.

Het bestuur van de OHV

agenda ALV