Op 21 maart a.s. is het 40 jaar geleden dat de Statuten van de Oudheidkundige vereniging Graft-De Rijp werden ondertekend door Jacob Berkhout, Jan Oldenburg, Johanna Zonneveld-Smelt en notaris H.C. Feikema.
Er was al eens gestart. Op 16 maart 1962 vond namelijk de inschrijving plaats in het Openbaar Stichtingsregister van de ‘Stichting Oudheidkundig Genootschap de Rijp’. De stichting maakte toen echter onderdeel uit van het museum.
Op de bewuste 21e maart in 1978 werd dus met een zelfstandige vereniging begonnen. Dezelfde avond  werd in de zaal van Oudejans een stemming gehouden onder de 143 aanwezigen om tot bestuursleden te komen. Veertien personen wierpen zich op als kandidaat, daarvan werden er tien in het bestuur gekozen. Duidelijke andere tijden, want daar zou je nu eens mee aan moeten komen.

In de daaropvolgende bestuursvergadering werden de functies verdeeld: Cees Mol werd voorzitter, Johanna Zonneveld-Smelt secretaris en Jan Oldenburg de penningmeester. Een vereniging was geboren.
Er is de afgelopen veertig jaar veel gebeurd. Teveel om op te noemen, als je het over de wisseling van bestuurders wilt schrijven of alle initiatieven en mislukkingen op een rijtje wilt zetten. Tegen de tijd dat we vijftig jaar bestaan zou daar de tijd rijp voor zijn. Nu beperken we ons op het heden en de toekomst, wat voor veel verenigingen al moeilijk genoeg is.
Eigenlijk zijn er maar enkele bindende factoren die onze vereniging bijeenhoudt. Op de eerste plaats willen we noemen De Kroniek die vijf jaar na de oprichting in het leven is geroepen en dus zijn 35e verjaardag viert. Ooit door Cor Booy begonnen is het uitgegroeid tot een graag gelezen blad met ruim 700 abonnees. Voorts is de Zomeravondwandeling van belang, hoewel de deelname onzes inziens beter kan, de najaarsexcursie die vrijwel altijd een goed gevulde touringcar oplevert en de lezingen in voor- en najaar. Dit alles, dankzij bestuurders en tal van vrijwilligers.
De Algemene Ledenvergadering van woensdag 16 mei a.s. zal worden gehouden 'Bij Ernst' Oosteinde 33 in De Rijp. Zoals gewoonlijk gevolgd door de lezing. Deze keer hebben we gekozen voor de Alkmaarder Harold Bos, historicus op het gebied van bouwkunst, wooncultuur en kunstnijverheid. 
Een avond met een feestelijk tintje, want deze keer willen we onze leden extra trakteren met een hapjes en een drankje. Om het bestuur niet met een maand taart en bitterballen eten op te schepen, willen we vragen u om uw aanwezigheid aan te melden bij onze secretaris Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0299-673142.

Het bestuur van de OHV

agenda ALV
In 2016 is door de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland (OHV) een boekje uitgebracht over de tuinders van de Eilandspolder (Schermereiland). Het is een groot succes gebleken en er is enthousiast gereageerd.
Een van de reacties bestond uit een verzoek om een blijvend herinneringsbeeld te maken als hommage aan ‘de tuinder’ in zijn werkomgeving. Immers, ruim honderd tuinders hebben het gebied decennia lang bewerkt, waarvan niets meer rest. Zelfs een herinnering aan de vroegere ‘aardappelhutten’ ontbreekt.
Het verzoek kwam van de voormalige Eilandspolderflora, die jaarlijks een bolbloemententoonstelling organiseerde in de zaal van Blokdijk/Oudejans in De Rijp.
De start van het project 'Tuindersmonument'

financiers
Eilandspolderflora
Gemeente Alkmaar
Het Victoriefonds (Alkmaar)
www.victoriefonds.nl
victoriefonds700
Stichting Jan Boon
LTO
Zeevarende Buul Graft

Voor dossier zie pagina verslagen
op woensdag 25-10 is Jan Kaptein, voorafgaand aan de najaarslezing benoemd tot 'Lid van Verdienste'. Jan is een van de 'founding fathers' van de Oudheidkundige Vereniging. Daarnaast heeft hij de foto- en beeld collectie opgezet (waarbij de voorzitter zei: 'er zijn 99 manieren om het fout te doen , maar Jan koos de ene juiste manier'). Ook is Jan jarenlang bestuurslid van de vereniging geweest. Kortom, na veertig jaar inzet een meer dan verdiende benoeming.
In de bestuursvergadering van 29 maart jongstleden is het beleidsplan 2017-2021 vastgesteld.
Aanvullend aan het oude beleids wil de vereniging nadrukkelijk wil aansluiten bij de lokale actualiteit door deze te duiden met historische gegevens.

Lees  het beleidsplan voor meer informatie
In de Grote Kerk van De Rijp bevinden zich 24 schitterende gebrandschilderde ramen. Een aantal ramen zijn rond 1655 door omliggende plaatsen geschonken, zoals Alkmaar, Amsterdam, Beemster, De Rijp, Purmerend, Enkhuizen, Hoorn, Monnickendam, Edam, Haarlem en Medemblik. De geschonken ramen zijn nog altijd in de Grote Kerk van De Rijp te bewonderen.

De Stichting Behoud Rijper Glazen verwerft sinds 1992 financiële middelen t.b.v. het onderhoud en restauratie van de ramen. De stichting doet dit d.m.v. acties, donaties en sinds kort met de verkoop van Rijper Glazen. Delen van ramen zijn hiervoor op speciale dikke folie gedrukt. Deze folie – voorzien van een stevige plakstrip - kan als koker om een longdrinkglas worden geplaatst. Met een waxinelichtje erin ontstaat zo een sfeervolle decoratie. Van 15 raamdelen zijn er folies beschikbaar.Losse folie € 6,-

Folie met glas en kaars in cadeauverpakking € 7,50
De Rijper Glazen kunnen via www.rijperglazen.nl besteld worden, maar ook direct gekocht worden bij een van de volgende verkooppunten:

De Rijp: VVV De Rijp, Museum In't Houten Huis , de Grote Kerk, Bloem, Hotel de Rijpereilanden.
Westbeemster: CONO Kaasmakers
Middenbeemster: Beemster's Living, 't Ranonkeltje
Alkmaar: Apart Living
Purmerend: Purmerends Museum