en pleitbezorger voor een verantwoorde bestudering van de Islam.

Op 24 oktober (20:00 uur in de grote Kerk in De Rijp) deelt dr. Henk van Rinsum zijn fascinatie met ons voor Adriaan Reland, oftewel Hadrianus Relandus, hoogleraar Orientaalse talen in Utrecht van 1700 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1718. Wie was deze Adriaan Reland?
Afgelopen 5 februari 2018, is het 300 jaar geleden dat Adriaan Reland overleed na een kortstondig ziekbed. Hij werd geboren in De Rijp in 1676, het jaar waarin de bekende Utrechtse theoloog Gisbertus Voetius overleed.
Na een opleiding op het Athenaeum Illustre in Amsterdam ging Relandus op 13-jarige leeftijd in Utrecht studeren. Hij volgde colleges Latijn en Grieks, theologie, filosofie en wis- en natuurkunde. Ook leerde hij Arabisch. Hij promoveerde in 1694 in de filosofie op de dissertatie getiteld De libertate philosophandi (Over de vrijheid van het filosoferen).

Korte tijd was hij hoogleraar in Harderwijk maar al snel kwam hij naar Utrecht waar hij van 1700 tot aan zijn dood in 1718 hoogleraar Oriëntaalse talen was. In 1708 en 1709 was hij ook rector magnificus van de universiteit. Eén van zijn belangrijkste werken was De religione mohammedica dat in 1705 verscheen. Met dit boek wil Relandus een wetenschappelijk verantwoord beeld van de Islam geven. Hij wilde afrekenen met vooroordelen over de Islam. Het boek werd bekend in heel Europa. Vertalingen ervan verschenen onder andere in het Nederlands, Engels en Frans.
Relandus was een onafhankelijk denker en een zeer veelzijdig geleerde. Zo tekende hij landkaarten van o.a. Palestina die nog steeds als zeer oorspronkelijk worden gezien, schreef hij een boek over Palestina. Hij was zeer geïnteresseerd in de talen die in Nederlands-Indië werden gesproken. Hij onderhield een levendige correspondentie met collega’s in Nederland (o.a. Nicolaas Witsen en Gisbert Cuper) en daarbuiten.
Wilt u meer te weten komen over deze belangrijke inwoner van De Rijp? Kom dan naar deze
lezing op 24 oktober a.s. om 20:00 in de Grote Kerk
 
In 2016 is door de Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland (OHV) een boekje uitgebracht over de tuinders van de Eilandspolder (Schermereiland). Het is een groot succes gebleken en er is enthousiast gereageerd.
Een van de reacties bestond uit een verzoek om een blijvend herinneringsbeeld te maken als hommage aan ‘de tuinder’ in zijn werkomgeving. Immers, ruim honderd tuinders hebben het gebied decennia lang bewerkt, waarvan niets meer rest. Zelfs een herinnering aan de vroegere ‘aardappelhutten’ ontbreekt.
Het verzoek kwam van de voormalige Eilandspolderflora, die jaarlijks een bolbloemententoonstelling organiseerde in de zaal van Blokdijk/Oudejans in De Rijp.
De start van het project 'Tuindersmonument'

financiers
Eilandspolderflora
Gemeente Alkmaar
Het Victoriefonds (Alkmaar)
www.victoriefonds.nl
victoriefonds700
Stichting Jan Boon
LTO
Zeevarende Buul Graft

Voor dossier zie pagina verslagen
op woensdag 25-10 is Jan Kaptein, voorafgaand aan de najaarslezing benoemd tot 'Lid van Verdienste'. Jan is een van de 'founding fathers' van de Oudheidkundige Vereniging. Daarnaast heeft hij de foto- en beeld collectie opgezet (waarbij de voorzitter zei: 'er zijn 99 manieren om het fout te doen , maar Jan koos de ene juiste manier'). Ook is Jan jarenlang bestuurslid van de vereniging geweest. Kortom, na veertig jaar inzet een meer dan verdiende benoeming.
In de bestuursvergadering van 29 maart jongstleden is het beleidsplan 2017-2021 vastgesteld.
Aanvullend aan het oude beleids wil de vereniging nadrukkelijk wil aansluiten bij de lokale actualiteit door deze te duiden met historische gegevens.

Lees  het beleidsplan voor meer informatie
In de Grote Kerk van De Rijp bevinden zich 24 schitterende gebrandschilderde ramen. Een aantal ramen zijn rond 1655 door omliggende plaatsen geschonken, zoals Alkmaar, Amsterdam, Beemster, De Rijp, Purmerend, Enkhuizen, Hoorn, Monnickendam, Edam, Haarlem en Medemblik. De geschonken ramen zijn nog altijd in de Grote Kerk van De Rijp te bewonderen.

De Stichting Behoud Rijper Glazen verwerft sinds 1992 financiële middelen t.b.v. het onderhoud en restauratie van de ramen. De stichting doet dit d.m.v. acties, donaties en sinds kort met de verkoop van Rijper Glazen. Delen van ramen zijn hiervoor op speciale dikke folie gedrukt. Deze folie – voorzien van een stevige plakstrip - kan als koker om een longdrinkglas worden geplaatst. Met een waxinelichtje erin ontstaat zo een sfeervolle decoratie. Van 15 raamdelen zijn er folies beschikbaar.Losse folie € 6,-

Folie met glas en kaars in cadeauverpakking € 7,50
De Rijper Glazen kunnen via www.rijperglazen.nl besteld worden, maar ook direct gekocht worden bij een van de volgende verkooppunten:

De Rijp: VVV De Rijp, Museum In't Houten Huis , de Grote Kerk, Bloem, Hotel de Rijpereilanden.
Westbeemster: CONO Kaasmakers
Middenbeemster: Beemster's Living, 't Ranonkeltje
Alkmaar: Apart Living
Purmerend: Purmerends Museum